Foto: TT

Efter ny dom – lokala tiggeriförbud kan bli aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att skånska Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud och nu kan det bli aktuellt i fler kommuner. Redan för fem år sedan var tiggeriet en uppmärksammad fråga i Södertälje.

Södertälje har varit nationellt uppmärksammat i frågan om tiggeriförbud efter att Södertäljepolisen redan 2014 försökte bötfälla tiggare.

Det var en tolkning i den lokala ordningsföreskriften om att man måste söka tillstånd för insamling av pengar som till slut mynnade ut i något som kan tolkas som ett tiggeriförbud. Men snart stod det klart att man inte hade möjlighet att göra en såndan tolkning. Tiggarna som greps friades och polisen kritiserades av justitieombudsmannen, JO.

Tiggare i Södertälje bötfällda

Så här sa dåvarande närpolischef i Södertälje till ABC 2014:

Polisens tolkning kritiserades redan då av Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och är inte heller aktuellt idag enligt en kartläggning som SVT har gjort.

Salem och Nykvarn positiva till tiggeriförbud

I Salem och Nykvarn har man välkomnat idén om lokala tiggeriförbud.

– Jag tycker att ett tiggeriförbud tillhör det kommuner ska kunna bestämma om, om man inte inför ett nationellt tiggeriförbud som jag skulle föredra, säger, Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Kan det bli aktuellt med ett tiggeriförbud i Salem nu?

– Det är inte omöjligt. Tiggeriet i Salem har minskat betydligt så vi kommer att pröva om vi behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Södertälje bötfällda

Mer i ämnet