Foto: TT arkivbild

Åtta kommuner av fjorton vill förbjuda tiggeri

Publicerad

I Stockholms län vill åtta kommuner införa ett lokalt förbud mot tiggeri, det svarar de styrande kommunalråden enligt SVT:s undersökning.

Mer än var fjärde kommun i landet vill införa nationellt förbud mot tiggeri, det visar SVT:s undersökning. Framförallt är det alliansstyrda kommuner som vill införa förbudet. Men när det gäller ett lokalt förbud mot tiggeri så svarar kommunerna annorlunda.

När kommunstyrelsernas ordförande får frågan om de vill införa ett lokalt förbud mot tiggeri i sin egen kommun svarade åtta Stockholmskommuner ja, bland andra Täby, Solna, och Danderyd. Totalt besvarade 14 av länets 26 kommuner SVT:s enkät.

”Det ska vara lika”

I Sollentuna kommun, som styrs av alliansen, går kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M), på riksdagsmoderaternas linje om ett nationellt tiggeriförbud, men han är emot ett lokalt förbud.

– Med ett lokalt förbud mot tiggeri skulle kommunerna agera på olika vis och ställas emot varandra. Det ska vara lika och vi följer partiet och vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri, säger Henrik Thunes (M) kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Emot ett tiggeriförbud

Även kommunerna Stockholms stad, Upplands Väsby, Botkyrka och Södertälje är emot ett lokalt tiggeriförbud.

Boel Godner (S) kommunalråd i Södertälje anser att man måste sätta krav på tiggarnas hemländer.

– EU-medlemskapet och den fria rörligheten är en frihet under ansvar. Lösningen på frågan ligger knappast hos kommunerna. Ska ett beslut fattas så måste det göras nationellt och alla regler ska gälla alla kommuner, säger hon.

”Att tigga är inte värdigt”

Men frågan är komplicerad, svarar Henrik Thunes (M), Sollentuna, när han får frågan om det finns andra alternativ till ett nationellt tiggeriförbud.

– Att tigga är inte värdigt för någon människa. Det är viktigt med en riktig markör att tiggeri inte är ett accepterat sätt att försörja sig på för någon.

Så här svarar 14 av Stockholms läns 26 kommuner

Visa

”Anser du att lagstiftningen bör ändras så att kommuner får möjlighet att införa lokala förbud mot tiggeri?” – så här svarar kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun:

Nej

Sollentuna

Botkyrka   

Nacka

Stockholm

Södertälje

Upplands Väsby

Ja

Täby

Solna

Huddinge

Tyresö

Österåker

Danderyd

Salem

Nykvarn

Inget svar

Ekerö

Haninge

Järfälla

Lidingö

Norrtälje

Nynäshamn

Sigtuna

Sundbyberg

Upplands-Bro

Vallentuna

Vaxholm

Värmdö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer