Foto: SVT

Efter språkmissen på vägskyltarna i Södertälje – nya skyltar kostar 92 000 kronor

Publicerad

På Södertälje kommuns flerspråkiga vägskyltar saknades ett av de mest talade språken i kommunen: assyriska/syrianska. Och efter en kritikstorm i sociala medier har välkomstskyltarna nu bytts ut. Merkostnaderna landar på drygt 92 000 kronor.

Välkomsthälsningar var skrivna på 13 olika språk på skyltar intill E4:s samtliga infarter till Södertälje. För drygt en månad sedan blossade det upp en kritikstorm i sociala medier. Hundratals personer hade reagerat på att det assyriska/syrianska språket, alltså det språk som uppskattningsvis 30-40 procent av Södertäljeborna talar, inte stod med.

En av de mest högljudda kritikerna var KD-politikern Aday Bethkinne från Norsborg, något som SVT rapporterade om.

– Skäms Södertälje kommun, sa han till SVT då.

Kritiken fick kommunala Destination Södertälje att meddela att skyltarna skulle tas ner och göras om. Nu har nya skyltar satts upp – och Ulf Westman, jubileumsgeneral för Kanalåret 2019 på Destination Södertälje som ligger bakom initiativet, medger brister i rutinerna.

”Våra rutiner för den här typen av kommunikation, korrläsning etcetera har varit bristfälliga”, skriver han i ett mejl till SVT.

Skattebetalarnas pengar

SVT begär att få ta del av vilka kostnader språkmissen har inneburit och det visar sig att totalsumman landar på drygt 92 000 kronor. En nota som bekostas av skattebetalarnas pengar.

Vad anser du om att detta misstag har kostat nästan 100 000 kronor?

”Jag tycker givetvis att det är jättetråkigt. Min ambition är att leverera så mycket innehåll som möjligt med den budget jag har för Kanalåret – och inte att behöva använda pengarna till att reparera misstag”, skriver Ulf Westman och tillägger:

”Det är givetvis väldigt tråkigt att vi gjort fel. Det är tyvärr inte heller något vi kan göra något åt i efterhand. Nu har vi gjort om och gjort rätt. Vi tycker att skylten har blivit jättefin – och den fyller det syfte vi vill uppnå”.

De nya skyltarna har välkomsthälsningar på totalt 25 språk – däribland assyriska/syrianska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer