Foto: SVT

Ekobönder får besök från Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Ekologiska Lantbrukarna anordnar sin årliga konferens i Järna i början på den här veckan. Temat består i de utmaningar och möjligheter som lantbrukare står inför idag när det kommer till klimatbelastningen.

Till Nibble gård i Ytterjärna har en rad lantbrukare från hela landet kommit på besök.

Organisationen Ekologiska Lantbrukarna informerar om tips och trix för lantbrukare som vill arbeta på ett mer klimatsmart sätt.

Ett sätt att göra det på är att hålla på balansen mellan grödor som är människoföda och grödor som används som foder till djuren.

Byta grödor

Också att ”möblera om” från år till år med att ha fleråriga grödor, djurfoder, och ettåriga grödor på olika åkerplättar är ett framgångsrecept.

– Jorden mår bra av det, men idag i Sverige har vi hela områden där det nästan inte finns djur, och andra där man har fler djur än vad man egentligen kan föda, säger Hans von Essen på Ekologiska Lantbrukare i Södermanland. 

Samarbete med Vitryssland

Sedan fem år tillbaka har man via ett Östersjöprojekt kontakt med agronomfakulteten på universitetet i den vitryska staden Grodno.

Och sedan två år tillbaka har en rad lantbrukarstudenter i Vitryssland tagit sig till Sverige för att lära sig arbeta mer ekologiskt. 2014 hade man inga ekologiskt certifierade gårdar i landet, idag har man åtta sådana gårdar i Vitryssland.

– Vi hoppas att ekologiskt jordbruk ska få ett uppsving i Vitryssland, särskilt som vi nu har gjort de första försöken. Det finns några få jordbruk i vårt land som jobbar ekologiskt, säger Oleg Kozjenevsky som är dekan på agronomfakulteten på Grodno state agrarian university. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer