Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Telge energis prognosmakare Ola Berglund om varför elpriset nu kommer höjas ännu mer än beräknat. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Elbolagets prognosmakare: Nu behöver du spara ännu mer till elräkningen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste prognosen från Telge energi visar nu att det under vinterhalvåret kommer elpriset bli ännu dyrare än vad de tidigare beräknat. Elkostnaderna för villor, radhus och lägenheter beräknas öka med 30 procent.

En villa får nu räkna med att lägga undan 46 000 kronor för elen i vinter. Enligt den tidigare elprognosen så spådde Telge energi en mildare vinter och ett lägre elpris. Nu behöver de förändra sin prognos då det redan nu är kallare än förväntat och kommer att fortsätta så, enligt den nya prognosen, som även LT rapporterat om.

Saknas kärnkraft

Det saknas även en del kärnkraftenergi eftersom en reaktor i Ringhals ligger nere, enligt Ola Berglund, elhandelschef på Telge energi som gjort prognosen.

– Främst var det milt i oktober och november, och vi beräknade att de första vintermånaderna skulle fortsätta så, men så slog kylan till och klimatet blev annorlunda än vad vi beräknat.

Hör mer i videon om hur mycket dyrare det blir och vad de bygger sin nya prognos på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.