Elsy Bitar stal showen från Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: SVT

Elsy, 17, succétalade på första maj

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det var ministerbesök i Södertälje under första maj var det inte där applåderna hördes mest. Nej, istället gavs de till 17-åriga Elsy Bitar som kom till Sverige från Aleppo och som nu vill bli politiker.

Efter en talskrivartävling utsågs Elsy Bitar, 17 till vinnare. Priset var att få hålla sitt tal under första maj-demonstrationen i Södertälje. Precis före socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson skulle gå upp fick hon chansen att gå upp i talarstolen.

Jag var faktiskt inte så nervös eftersom jag spelade musik i mitt hemland och har scenvana. Det här är början på min dröm, att bli politiker, säger Elsy Bitar efter talet.

1 maj 2016

Elsy Bitar kom till Sverige för ett år och sju månader sedan. När kriget startade i Syrien fick det henne att bli mer intresserad av politik och demokrati.

– Jag ville veta vad som kunde göra Syrien till ett bättre land och det är demokrati som måste lösa problemen, säger hon.

Hoppas på fler framträdanden

Efter sitt första maj-tal fick hon stora applåder. Mer än ministern Helene Hellmark Knutsson.

– Hon tycker att jag var jätteduktig och att det var bra att jag inte var nervös.

17-åriga Elsy Bitar har börjat engagera sig i SSU i Södertälje och kanske är det inte sista gången hon håller tal inför stora folkmassor.

– Går det att bli politiker i Syrien vill jag det men det går lika bra här i Sverige. Detta är mitt andra land nu.

Utdrag från Elsy Bitars första maj-tal

”Ju äldre man är desto svårare är det att vänja sig vid små förändringar. Så tänk hur svårt det är att förändra hela sitt liv. Men i Södertälje är det lättare än på andra platser. Självklart finns det problem i alla städer små som stora.

Som invandrare har vi svårigheter att hitta jobb eller bostad oavsett var man kommer i från. När man lär sig språket blir det lättare och lättare och tillsammans kan vi hitta lösningar för hur vi ska göra livet i Södertälje bättre.

Om man vet hur politiken fungerar kommer man verkligen att älska den. För med politiken kommer även demokratin. Utan demokrati finns det ingen utveckling. Har man demokrati blir livet lättare och roligare.

Jag började bli mer intresserad av politik när kriget i mitt hemland började. Jag blev nyfiken på hur politik fungerar. Inom svensk politik måste vi ta hand om varandra, ta hand om demokratin och ta hand om mitt nya land Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet