Statsministern Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven: Moderaterna sliter sitt hår

Publicerad

När statsministern Stefan Löfven höll sitt förstamajtal på Götaplatsen i Göteborg stod jobb, flyktingkrisen och skatt i fokus. Han passade även på att hylla en nobelpristagare.

Löfven inledde sitt tal med att hylla Göteborg. Han nämnde Frölundas seger i elitserien, citerade Håkan Hellström och Volvos rekordsiffror.

Sedan pratade Stefan Löfven om flyktingkrisen och sade att det sker en europeisk ansvarskris just nu.

– Vi har gjort vad som krävdes för att minska antalet asylsökande i Sverige och få en jämnare fördelning i EU. Det har gett resultat.

”Nyanlända betyder särskilda utmaningar”

Och fortsatte:

– De många nyanlända betyder särskilda utmaningar. Frågor ställs på sin spets som har med kultur och traditioner att göra. Utmaningar som bostadsbrist och arbetslöshet har blivit större.

Löfven menade att regeringen nu gör de största bostadssatsningarna på 20 år och lyfte fram hur många direkta och indirekta jobb det kommer att skapa.

Kritiserade Moderaterna

Löfven passade även på att kritisera alliansen och påpekade att de lämnat efter sig en rekordhög ungdomsarbetslöshet.

– Högerns rivningsprojekt har stoppats, vi har nu börjat bygga Sverige igen, sade han.

Han lyfte sedan fram att Sveriges ungdomsarbetslöshet nu sjunker, att Sverige har högst tillväxt i Norden samt att nästan 90.000 fler människor har fått ett jobb sedan regeringen tillträdde.

– Sverige reser sig och Moderaterna sliter sig i sitt hår för att den svenska modellen levererar, säger Löfven.

Hyllade Malala

Stefan Löfven sade även att det krävs en större satsning på skolan med höjda lärarlöner och hyllade i samband med det nobelpristagaren Malala Yousafzai. Det kommer kräva fler elever som Malala för att vända skolresultaten, sade han.

– Jag är ledsen, jag hinner inte. Jag måste hem och studera, sade Malala, när man hörde av sig för ett möte när hon besökte Sverige i samband med att hon skulle ta emot Nobels fredspris i Oslo, berättade han.

Beredskapsjobb

Löfven pratade även om den nya satsningen som han presenterade tidigare i dag. Regeringen vill genomföra en reform som ska skapa 5.000 ”enkla jobb till bra villkor”. Löfven pratade i samband med det om hur det är viktigt att inte sänka löner.

– Centern har rätt med att vi behöver fler enkla jobb, men inte lägre löner. Lägre löner leder till – lägre löner. Men inte lägre arbetslöshet, säger Stefan Löfven.

Slutligen uppmanade Löfven de andra partierna att ta avstånd från skatteflykt.

– Alla partier måste tydligt ta ställning mot skatteflykt. Skattefusk är ingenting annat än en stöld från dem som gör rätt för sig, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1 maj 2016

Mer i ämnet