Löfven utlovar 5.000 beredskapsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven presenterade i dag en ny satsning i statlig regi under sin presskonferens på Järntorget i Göteborg. Regeringen vill genomföra en reform som ska skapa 5.000 ”enkla jobb till bra villkor”.

– Vi kommer att ge de statliga myndigheterna i uppdrag att fram till 2020 ta fram minst 5.000 moderna beredskapsjobb, säger han.

Löfven menar att de nya enklare jobben till exempel kommer att bestå av skanna in dokument, märka ut vandringsleder och av enklare administrativa uppgifter.

1 maj 2016

– I den statliga delen ska vi ta fram 5.000 jobb, men det ska utvidgas till kommuner, landsting och den privata sektorn, säger han.

Istället för att sänka löner

Målgruppen är människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. En person ska kunna ha ett beredskapsjobb i maximalt två år. Jobben ska finnas i hela landet och kommer att bygga på extratjänster samt ha kollektivavtalsenliga löner.

– Myndigheterna kommer att få nödvändiga resurser för att det här ska bli verklighet, säger Löfven.

Statsministern säger att regeringen vill gå ifrån den skattesänkningsstrategi som han menar att den förra regeringen ägnade sig åt.

– Att sänka löner leder till lägre lön men inte till sänkt arbetslöshet, säger Löfven till SVT Nyheter.

Många nyanlända behöver jobb

Regeringen räknar med att 180 000 nyanlända behöver få jobb under deras mandatperiod. Löfven menar att det kommer krävas ytterligare insatser så som kortare yrkesutbildningar för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden.

– Det finns inte en lösning, ett mirakel som ska göra det här möjligt. De nyanlända som kommer till Sverige är precis som alla andra individer, säger Löfven.

Svarade på frågor om miljöpartiet

Efter presskonferensen fick statsministern flera frågor om att en majoritet av LO-medlemmarna vill att Socialdemokraterna ska utesluta Miljöpartiet ur regeringen.

– Om vi inte har en rödgrön regering, så kommer vi att ha en blåbrun regering, svarade Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet