Nötkråkan höll på att sätta stopp på ett avtal mellan Södertälje och Ikea, men nu är affären, som är värd närmare 100 miljoner kronor, ett steg närmare. Foto: Lise Åserud/TT/Kuhnmi

Fågel hotade Södertäljes mångmiljonavtal med Ikea – då kan affären bli av

Publicerad

Nötkråkan – en rödlistad fågelart – har tidigare satt käppar i hjulet för Ikeas mångmiljonetablering i Almnäs. Nu har ett nytt avtal godkänts mellan Södertälje kommun och Ikea.

Totalt omfattar avtalet 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet och är värt närmare 100 miljoner kronor. Möbeljätten planerar att använda marken till en stor distributionscentral.

Hotad fågelart tidigare hinder

Efter att nötkråkan tidigare upptäcktes i området inledde kommunen för två år sedan en extrainsatt inventering.

– Inventeringen visade att arten inte hade sin boplats eller fortplantningsområde i anslutning till planområdet, säger Christina Svartsjö, chef på planenheten i Södertälje kommun.

”Dröjer nog många år”

Men än är inte hela affären klar – det avtal som precis godkänts innebär att Ikea har ensamrätt till marken i två år och skyldighet att göra de markundersökningar som behövs.

När planarbetet är färdigställt, och om Ikea klarar kommunens motpartsgranskning, så blir det en försäljning av fastigheten till Ikea.

– Det dröjer nog många år innan vi ser att Ikea gräver i backen, säger Christina Svartsjö.

I videon nedan: Kompromissen: Nu får nötkråkan och Ikea samsas i Almnäs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bilden ser man planarkitekt Erik Arnaryd stå framför slingan där hasselträd kommer att planerats för nötkråkan. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.