Saskia Seilers dotter har autism och skulle inte kunna ta emot en vikarie menar hon. Foto: SVT

Familjen vägrade vikarier – då togs dotterns stöd bort

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Seiler i Järna förlorade stödinsatser till familjens 17-åriga dotter Julia som har autism. Mamman, Saskia Seiler, menar att dottern inte skulle klara av en så plötslig förändring som en vikarie innebär.

Saskia Seilers 17-åriga dotter Julia har autism och har fått ett så kallat LSS-stöd, som riktas till personer med vissa funktionshinder. Stödet, som utförts av hennes äldre utflyttade syster, har hjälpt Julia med sociala aktiviteter och har avlastat familjen.

När systern blev sjukskriven en månad ville kommunen sätta in en vikarie, vilket familjen sa nej till. De ville hellre pausa insatsen.

– Har man en person med funktionsvariation runt sig, så vet man hur skört det är att sätta in nya människor och vikarier, säger Saksia Seiler.

LSS-insatsen drogs tillbaka

Kommunen vill inte kommentera det enskilda fallet, men i handlingar som SVT tagit del av står det att insatserna omprövats och sagts upp på grund av att familjen inte accepterade ett alternativ till systern. 

Myndigheten bedömde då att hon inte var i behov av stödet.

– Det är att dra undan mattan, säger Saskia Seiler.

Kommunens skyldighet

Men kommunen menar att det är deras skyldighet att sätta in vikarier.

– Har vi fattat ett beslut om att man har rätt till ledsagning och avlösning – då är det en insats som ska utföras. Men man har inte rätt att välja exakt vilken person som kommer och utför detta utan det är Södertälje kommun som avgör detta, säger Pernilla Andréasson som är chef för Myndigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning i Södertälje.

Men ska det vara så även om familjen inte upplever som ett dugg avlastande om det kommer in en vikarie vilket ställer saker på ända för dottern?

– Ja, även om det är så har kommunen en skyldighet att ordna personal som kommer dit och hjälper till att utföra insatserna, så att den enskilde får en möjlighet att bryta sin isolering och att familjen får avlösning. Det är inget ovanligt för en vikarie att komma in och arbeta hos nya brukare för så ser det ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.