Allt färre incidenter med bangers rapporteras in till Södertäljepolisen. Foto: SVT/Tullen

Färre incidenter med bangers i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I september och november i fjol fick Södertäljepolisen in 40 rapporter om smällare och skottljud på allmänna platser i Södertälje. Under samma period i år handlar det om 14 tillfällen.

I fjol märkte Södertäljepolisen av en ny trend. Bangers, kraftiga smällare som kan skada både hörsel och ge svåra kroppsskador, blev allt vanligare på fotbollsmatcher men även på allmänna platser i Södertälje. Nu har trenden vänt.

Minskat med 65 procent

Under september och november i år finns 14 händelserapporter om smällare och skottljud, samma period i fjol var det 40 händelser. Samtidigt infördes en ny lag för en månad sedan, som ger tullen rätt att beslagta smällarna. Men än så länge finns ingen tydlig koppling till lagändringen.

Smällare och bangers i Södertälje

– Svårt att säga på så kort tid men det är ju jättebra att tullen har den här möjligheten också, säger Mikael Alfredsson hos Södertäljepolisen.

Polisen hoppas trenden fortsätter

Eftersom bangers är olagliga i Sverige köps de in via internet. Och tullen som tidigare varken fått göra gripanden eller beslag, har nu helt nya befogenheter. Södertäljepolisen hoppas på att den minskande trenden fortsätter.

– Det är inte helt lätt att komma till bukt med men vi kommer jobba hårt med det nu när tullen har fått möjligheter så hoppas jag att det kan stävjas och bli bättre, säger Mikael Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet