Arkivbild. Ett av årets nya sommarjobb var att vara trivselvärd vid badplatserna. Foto: SVT

Feriepraktikant JO-anmäler kommunen – lönen blev flera veckor försenad

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals sommarjobbare i Södertälje fick inte ut sin lön i tid, något som Länstidningen har rapporterat om. Nu JO-anmäler en feriepraktikant kommunen efter att lönen blivit försenad två gånger.

Sammanlagt erbjöd kommunen 980 feriepraktikplatser till sommaren 2021 för ungdomar mellan 16-17 år.

Cirka 190 ungdomar fick sina löner försenade vid första utbetalningsomgången från kommunen. Även nästa utbetalning blev försenad för ungdomen som nu skickat in anmälan. Enligt kommunen är det den mänskliga faktorn som gjort att utbetalningarna inte gjorts i tid, rapporterar LT.

”Det fel de har gjort är att inte ha ansvar för sitt viktiga arbete. Bara för att vi ungdomar ej är i behov av pengar lika mycket som äldre innebär det ej att vi inte kan bli behandlade som dem”, skriver feriepraktikanten i JO-anmälan.

Hon menar bland annat att det är ansvarslöst av kommunen att i två omgångar har gjort misstag så att lönerna inte har kommit i tid.

”Hög prioritet”

Petra Klingblom, HR-chef vid Södertälje kommun, skriver i ett mejl till SVT att det är förståeligt att förseningarna väckt irritation:

”Handläggningen av de här utbetalningarna är komplex och vi behöver definitivt se över våra interna processer. Frågan har hög prioritet och vi vill självklart att utbetalningarna ska fungera tills nästa år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.