• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Bävrarna ställer till det när de täpper igen vattendraget med sina hyddor. Foto: TT/ Alexander Aminoff.

Fler bävrar i Södertälje – viltvårdare: ”Kan orsaka lokala problem”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bävrar ökar i Södertälje enligt kommunens viltvårdare Magnus Aminoff. Han menar att deras byggande av hyddor ställer till det på vissa håll.
– Bävern kan orsaka fördämningar som ställer till problem, säger han.

Den vattenlevande gnagaren ställer till det ordentligt på sina håll i länet, och även i Södertälje påverkar deras gnagande lokala områden.

– I Pershagen finns diken och träsk ganska nära järnvägen. Då blir det fördämningar vid tågspåren när bävrarnas bo stoppar vattenflödet, säger Magnus Aminoff.

Bävrarna har också byggt bo vid Astra Zenecas lokaler i Gärtuna, bäverhyddor har även hittats i Almnäs.

Sprider sig mer och mer

Bävern sprider sig mer och mer och har egentligen ingen naturlig fiende enligt Magnus Aminoff. Men exakt hur många bävrar som finns i kommunen kan han inte säga.

– Det är svårt att veta hur många bävrar som finns här eftersom majoriteten av marken ägs privat eller arrenderas ut, så där vet vi inte hur det ser ut. Men vi har uppsikt över fem stycken bäverhyddor som ligger på kommunal mark.

Vad ska man tänka på som privatperson om man ser en bäverhydda?

– Som privatperson ska man fråga sig om de åstadkommer skada om hyddan blir till en fördämning. Man får inte lov att riva deras hyddor utan tillstånd från länsstyrelsen utan då bedriver man jakt istället, säger han.

Fördämning

Visa

Fördämning är ett strömningshinder för vatten, som helt eller delvis blockerar vattenflödet i ett vattendrag. Det finns både konstgjorda och naturliga fördämningar.
Naturliga fördämningar orsakas exempelvis av bävrar, timmerbråte, rasmassor, glaciärer eller inlandsis. 
Anlagda fördämningar kallas för dammar eller reservoarer, alternativt bäverdammar om de byggts av bävrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer