Gnagande bävrar utgör en fara för invånarna och infrastrukturen.

Stan ”fel miljö” för bävrar

Uppdaterad
Publicerad

Bävrarna i Stockholms län har ökat de senaste åren och utgör samtidigt en säkerhetsrisk för både invånare och infrastruktur.

Det går inte att säga exakt hur många bävrar det finns i Stockholms länr. Men länsstyrelsen uppskattar att det finns flera tusen i länet och varje år skjuter man ett visst antal för att hålla nere populationen.

Lever i fel miljöer

En samordnare från viltvård och skadedjur på trafikkontoret i Stockholms stad säger att bävrarna lever i fel miljöer och bygger sina bäverhyddor centralt. Det finns risker att träd fälls och kan dra ner elledningar och hamna på järnvägar.

– Det är som med myror. Har du fyra myrstackar i skogen så är det inget problem, men har du fyra myrstackar på din tomt så är det ett stort problem, säger samordnaren på Trafikkontoret. 

Jakt mest effektiv

Fortsätter bävrarna att öka så måste man göra någonting för att minska risken för framtida skador.

– Önskar man att få ner populationen då är det jakt som gäller. Det är mest effektivt. Bävrarna har inga naturliga fiender förutom varg och lo och det har vi inte så mycket av i länet, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.