Den vattenlevande gnagaren ställer till det ordentligt på sina håll i länet, och även i Södertälje påverkar deras gnagande lokala områden.
– I Pershagen finns diken och träsk ganska nära järnvägen. Då blir det fördämningar vid tågspåren när bävrarnas bo stoppar vattenflödet, säger Magnus Aminoff.
Bävrarna har också byggt bo vid Astra Zenecas lokaler i Gärtuna, bäverhyddor har även hittats i Almnäs.
Sprider sig mer och mer
Bävern sprider sig mer och mer och har egentligen ingen naturlig fiende enligt Magnus Aminoff. Men exakt hur många bävrar som finns i kommunen kan han inte säga.
– Det är svårt att veta hur många bävrar som finns här eftersom majoriteten av marken ägs privat eller arrenderas ut, så där vet vi inte hur det ser ut. Men vi har uppsikt över fem stycken bäverhyddor som ligger på kommunal mark.
Vad ska man tänka på som privatperson om man ser en bäverhydda?
– Som privatperson ska man fråga sig om de åstadkommer skada om hyddan blir till en fördämning. Man får inte lov att riva deras hyddor utan tillstånd från länsstyrelsen utan då bedriver man jakt istället, säger han.
Fördämning
Fördämning är ett strömningshinder för vatten, som helt eller delvis blockerar vattenflödet i ett vattendrag. Det finns både konstgjorda och naturliga fördämningar.
Naturliga fördämningar orsakas exempelvis av bävrar, timmerbråte, rasmassor, glaciärer eller inlandsis.
Anlagda fördämningar kallas för dammar eller reservoarer, alternativt bäverdammar om de byggts av bävrar.