Håkan Johansson tar snart emot sin första kull blivande kyl- och värmepumpstekniker. I videon får SVT:s reporter stifta närmare bekantskap med en avskalad bergvärmepump. Foto: Samy Dahlman/SVT

Följ med till yrkeshögskolan i Södertälje: ”Söktrycket har ökat med 30-40 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstterminens start ser yrkeshögskolan på Campus Telge i Södertälje ett ökat antal sökande. Pandemin tros vara en förklaring.

På Campus Telge kan man utbilda sig till bland annat logistiker och trädgårdsmästare.

– Söktrycket var högre redan 2020, men det är en ännu större ökning 2021, säger Oscar Tylstedt som är utbildningsledare på Campus Telge.

Coronaviruset i Södertälje

Eftersom han ser en så tydlig ökning just de två senaste åren drar han slutsatsen att det finns en pandemieffekt.

– Dessutom har vi fått skriva intyg till stiftelsen Trygghetsrådet, som kan ge pengar till tjänstemän som blivit av med jobbet. Vi har inte skrivit sådana intyg förut, säger Oscar Tylstedt.

Campus Telges utbildningsledare Oscar Tylstedt. Foto: Samy Dahlman

Förväntat högt tryck i hela landet

Till de nya utbildningarna, bland annat kyl- och värmepumpstekniker, har Campus Telge inga tidigare siffror att jämföra med, men utbildningsledaren upplever att något fler än förväntat har sökt även till dem.

För landet i stort finns ännu ingen sammanställd statistik för hösten 2021, men Johan Lindahl på Myndigheten för yrkeshögskolan spår ett ökat antal sökande även på riksplanet.

– Mellan 2018 och 2020 har vi sett en ökning på 60 procent och min bedömning är att vi kommer att slå rekord i antal sökande även i år, säger Johan Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet