Foto: SVT

Förseningar i trafiken – SL får rekordhög nota för resegaranti

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga förseningar i framförallt pendeltågstrafiken har blivit en kostsam historia för SL. Hittills i år har resenärer fått tillbaka över 25 miljoner kronor i ersättning för att ha tvingats betala för alternativa resor när kollektivtrafiken inte gått som den ska.

Det kan finnas flera olika förklaringar till de ökade kostnaderna de senaste åren. De har bland annat blivit möjligt att få tillbaka mer pengar i ersättning. Idag kan man få tillbaka högst 1140 kronor om man riskerar att bli mer än 20 minuter försenad.

På SL menar man att den största anledningen till de höga kostnaderna är att järnvägarna är dåliga.

– Vi har kunnat se att det har varit en väldigt problemfylld tid för den svenska järnvägen, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Skickar tillbaka notan till Trafikverket

Nu ska SL skicka vidare notan till Trafikverket, efter en ny lag om regressrätt (se faktaruta) som innebär att den som orsakar felen ska stå för kostnaderna.

SVT har sökt infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) för att han ska kunna svara på kritiken men han har tackat nej till en intervju. Istället hänvisar hans presstalesperson till att regeringen i den nya planen för infrastrukturen satsar 125 miljarder på drift och underhåll av järnvägar fram till år 2029.

Regressrätt är en rätt som tillerkänns någon som har betalt annans skuld att återkräva vad han betalt från rätt betalningsskyldig, även kallad gäldenär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer