– Antalet patienter på Gästhuset har minskat, säger Joakim Lagerström, verksamhetschef på Psykiatricentrum i Södertälje. Foto: TT/SVT

Förslaget: Stäng Gästhuset i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Psykiatricentrum i Södertälje vill stänga Gästhuset där patienter som behöver extra stöd kan få bo under kortare perioder. Anledningen är att psykiatrin får mindre pengar nästa år.

Till Gästhuset i Brunnsäng kommer människor som befinner sig i någon form av kris och behöver extra stöd, men som inte har behov av de medicinska insatserna som man får om man läggs in på en klinik. I år har hemmet haft cirka 70 besök, som kan vara upp till två veckor. Men nu föreslår ledningen att boendet ska stängas.

– Antalet patienter på Gästhuset har minskat så vår slutsats är att man får den behandling som man behöver i öppenvården på ett bättre sätt, så att man inte behöver Gästhuset, säger Joakim Lagerström, verksamhetschef på Psykiatricentrum i Södertälje.

Ny självinläggning

Boendet är en typ av mellanvård och har lyfts fram som ett gott exempel i samarbetet mellan kommun och landsting. Men nu ska istället en annan vårdform införas så kallad självvald inläggning.

– Förenklat kan man säga att man i öppenvården gör ett kontrakt med patienten så att den väljer själv när den behöver bli inlagd. För oss känns det självklart att patienterna ska ha mer makt över sin vård.

Joakim Lagerström, verksamhetschef på Psykiatricentrum i Södertälje. Foto: SLL

Det är inte möjligt att införa självvald inläggning på Gästhuset eftersom inläggning kräver tillgång till medicinsk personal. Det som nu försvinner är möjligheten till att få korta perioder av behandlingsstöd, utan medicinsk behandling.

Får mindre pengar

Förändringen, som det fattas beslut om i morgon tisdag, är en del av en större översyn som görs bland annat för att Psykiatricentrum får mindre pengar av landstinget att röra sig med nästa år, men Joakim Lagerström tror att det ändå kommer bli bättre för fler.

– Frågar man det 70-talet individer som det berör på Gästhuset så kan de naturligtvis bli bekymrade, det har jag förståelse för. Samtidigt måste man fråga de övriga 3.900 patienterna på Psykiatricentrum Södertälje vad de skulle tycka om att få utökade möjligheter till olika behandlingar.

Vet du mer?

Påverkas du av beslutet? Och vill du berätta om det? Hör av dig till sodertalje@svt.se. Du får gärna vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.