Boel Gonder (S) vill inte vänta på ett regeringserkännande för att bygga minnesmonument för folkmordet 1915. Foto: TT/SVT

Första steget mot ett folkmordsmonument – berörda bjuds in till möte

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens besked att den inte kommer erkänna folkmordet 1915 sa kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) att hon skulle påskynda uppförandet av ett minnesmonument. Nu, ett år efter händelserna, kallas berörda till ett möte. 

Diskussionen om att upprätta ett minnesmonument för folkmordet 1915 har pågått i Södertälje i över tio år. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter som armenier, assyrier/syrianer mördades i dåvarande Osmanska riket. Sveriges riksdag har tidigare erkänt händelserna som just folkmord.

Men frågan om huruvida regeringen ska erkänna händelserna har varit omstridd, och för ett år sedan kom statsministern med beskedet att regeringen inte erkänner folkmordet 1915. Nu kallar Boel Godner (S), ordförande för Södertalje kommuns parlamentariska kommitte som arbetar med frågan, till ett första möte om att införa ett monument i Södertälje.

Inbjudan adresseras till kyrkor och organisationer med medlemmar som berörs av folkmordet 1915. Målet med mötet är att komma fram till gemensamma ställningstaganden.

Erkännandet av folkmordet 1915

  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas även ibland för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
  • År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
  • 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet