Domen om mutbrott, mot en centralt placerad kommuntjänsteman i Södertälje kommer att överklagas till hovrätten, meddelar försvaret. Foto: Leif R Jansson/TT

Försvaret överklagar mutdomen: ”Allt handlar inte om jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

En centralt placerad kommuntjänsteman i Södertälje dömdes i april till böter för mutbrott. Nu väljer försvaret att överklaga domen.

Enligt domen i Södertälje tingsrätt ska kommuntjänstemannen tagit emot träningstider och sponsring av matchtröjor. Samtidigt som han haft en roll på kommunen där han varit ansvarig för etableringar i Södertälje, vilket gjort att han kunnat påverka kommunens beslut.

Men det håller inte försvaret inte håller med om, som menar att man måste kunna vara både privatperson och förälder.

– Det måste ju finnas någon typ av rim och reson i vad man kan göra som privatperson, som förälder eller vanlig människa. Allt handlar inte om jobbet, säger Jakob Lindgren, försvarsadvokat.

Fortsatt anställd på kommunen

Kommuntjänstemannen har varit avstängd från sitt arbete sedan i juni, men hur framtiden ser ut är fortsatt oklart. Kommunen har ännu inte fattat beslut om hans anställning ska fortsätta. I ett mejl till SVT skriver kommunen:

”Vi kan inte kommentera något i nuläget.”

Hovrätten prövar

Det var inte säkert att omprövning skulle beviljas eftersom kommuntjänstemannen har dömts till böter. Men den 31 maj uppgav LT att hovrätten har valt att ta upp målet.

Klippet nedan: Hör försvarsadvokaten Jakob Lindgren i en intervju från tidigare i år berätta om vad han tycker om domen.

Del av fastighetshärva

Åtalet mot tjänstemannen är en del av utredningen i den stora fastighetshärvan som kopplas till Södertälje. I den härvan misstänks ett tio tal personer för att ha tvättat pengar för mångmiljonbelopp och beviljat ogiltiga lån.

I videon nedan går vi igenom fastighetshärvan i Södertälje på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.