Anna Junman med dottern Isabella som drabbats av långa restider med skolskjutsen. Foto: SVT

Isabella åker skolskjuts i timmar – trots tio minuters resväg

Uppdaterad
Publicerad
Problemen med skolskjutsarna i Södertälje fortsätter. Anna Junmans dotter Isabella har en tio minuters resväg till skolan med bil – men med skolskjutsen tar det nästan en timme att åka.

Anna Junman bor med sina tre barn en halvmil utanför Hölö. Hennes dotter Isabella går i Hölöskolan och åker skolskjuts på morgonen. Vanligtvis tar resan till skolan tio minuter med bil, men sedan Samtrans har dragit ner på antalet busslinjer tar resan nu 55 minuter för Isabella.

– Det är inte logiskt någonstans. Det är en timme mindre per dag till att vara barn, säger Anna Junman som menar att det blir en särbehandling av de som bor längre ut i kommunen.

– Man har accepterat att det tar lite längre tid. Men en timme är inte rimligt. Det blir mindre tid tillsammans och mer stress.

Utmaning varje terminsstart

Elof Hansjons (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Södertälje kommun, som ansvarar för skolskjutsarna.

Är det rimligt att det ska ta en timme att ta sig till skolan?

– Det är inte säkert att det är rimligt. Det finns några föräldrar om blivit upprörda då körsslingorna har blivit längre på en del ställen. Framförallt i Hölö, Vårdinge och Enhörna, säger han.

Elof Hansjons menar att varje ny terminsstart innebär att man är tvungen att lägga om alla rutter som skolskjutsarna kör. Detta för att nå elever som har flyttat eller som ska börja skolan.

Enligt Elof Hansjons ska Samtrans nu se över rutterna tillsammans med kommunen och komma med förslag om eventuella förändringar.

Se Anna och Isabella Junman berätta om situationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet