Foto: TT

Fyra S-toppar i skarp kritik mot Stefan Löfvens folkmordsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas ytterligare skarp kritik mot statsminister Stefan Löfvens uttalande om att regeringen inte kommer erkänna folkmordet 1915. S-toppar i fyra kommuner publicerar idag en gemensam debattartikel på Svenska dagbladet mot uttalandet.

I veckan kunde SVT rapportera att Stefan Löfven inte har planer på att driva frågan om erkännandet av folkmordet 1915, också kallat Seyfo, i regeringen. Uttalandet har lett till stor kritik från bland annat socialdemokraterna i Södertälje och i flera andra kommuner.

”Vi kan inte svika alla människor som kommit till oss med hopp och tro.”, skriver nu Boel Godner (S) tillsammans med ordföranden i Botkyrka, Örebro och Norrköping i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Folkmordet 1915

Viktig fråga för många

Kommuntopparna framhåller att frågan om regeringens erkännande av folkmordet 1915 är något som berör många av de assyrier/syrianer/kaldéer som idag bor i kommunerna.

”I Södertälje tillhör nästan en tredjedel av befolkningen någon av de berörda grupperna.”skriver de och kallar Stefan Löfvens uttalande för ett svek mot de som hade hopp om regeringens erkännande.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet