Foto: SVT/Montage.

Han avgår efter Fornbackenskandalen: ”Pengarna kunde använts långt mycket bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringarna av bostadsområdet Fornbacken blev 242 miljoner kronor dyrare än beräknat, konstaterade revisionsbyrån KPMG i en rapport. Efter den stora budgetmissen har frågan om ansvaret diskuterats – utan ett konkret resultat.
”När skandalen nu begravs i den fjärde utredningen utan att ett enda beslut i ansvarsfrågan utkrävs så har jag ingen funktion att fylla i dagens styrelse”, skriver ledamoten Staffan Norberg (V) i ett pressmedelande.

Det har varit många turer kring renoveringsprojektet i Fornbacken som inleddes 2013 av Telge bostäder och Skanska. Dålig koll på ekonomin under arbetets gång och bristande kommunikation, det var några av de främsta skälen till att renoveringen blev 242 miljoner kronor dyrare än beräknat, konstaterade revisionsbyrån KPMG i en rapport.

Lämnar efter budgetmissar

Staffan Norberg (V) väljer nu att lämna sin plats i Telge AB:s koncernstyrelsen med omedelbar verkan:

”Anledningen är det obegripliga dränage av kapital som under ett antal år skett under Telge Bostäders uppsyn. Handlar om en kvarts miljard kronor som i någon form ska belasta övriga bolag och Kommunens hyresgäster på något sätt i slutänden. Idag hanterbart ekonomiskt, men pengarna kunde använts långt mycket bättre”, skriver han i ett pressmeddelande.

Kritiserar kommunfullmäktige

Staffan Norberg (V) anser också att styrelsen bär ett gemensamt ansvar som de inte tagit och att ägaren bakom projektet, kommunfullmäktige, borde ha sett till att hela styrelsen avgick:

”Istället har partierna då kommit överens om att begrava ansvaret djupt ner i ännu en utredning ända till senhösten fastän det enda rimliga hade varit att ägaren, kommunfullmäktige utkrävt det ägaransvar som är så uppenbart. Sedan uppmanat hela styrelsen att ställa sina platser till förfogande och överlämnat det redan digra materialet till revisionsinspektionen och rättsvårdande myndigheter”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telge bostäders budgetmiss

Mer i ämnet