Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Externa granskningar av renoveringen i Fornbacken har kostat miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för Telgebostäders renovering av Fornbacken skenade iväg och blev 242 miljoner kronor dyrare. Men det är inte bara renoveringarna som kostat. Granskningsrapporterna över vad som gått fel i projektet, som gjorts av externa företag, har hittills kostat uppemot 2,7 miljoner kronor.

Bristande kommunikation och dålig koll på ekonomin har gjort att kostnaderna för renoveringarna av Fornbacken har skjutit  i höjden. Telge bostäder beräknar att slutnotan ligger på 242 miljoner kronor över det riktpris som sattes från början.

2016 togs ÅF Infrastructre AB in för att göra en kostnadsanalys över renoveringarna i Fornbacken. Där kom de fram till att det riktpris som satts till en början var rimligt. Denna kostnadsanalys slutade på ungefär 100 000 kronor.

När renoveringarna visade sig bli 242 miljoner kronor dyrare än väntat gjorde PwC en granskning där de konstaterade flera brister i hur Telge hade hanterat projektet. Kostnaden för granskningen – nära 350 000 kronor.

Två större granskningar i år

Och redan i år har två nya granskningar utförts. Den ena gjord av KPMG med en kostnad på 1 500 000 kronor. Där presenteras mer djupgående möjliga anledningar till varför projektets slutpris stuckit i höjden.

Advokatfirman Delphi togs även de in för att juridiskt avgöra ansvarsfrågan i ärendet. De kom fram till att flera överträdelser av såväl aktiebolagslagen som interna regelverk hos Telge skett; men att det kan bli svårt att kräva skadestånd av enskilda personer.

Fakturan från Delphi har ännu inte nått Södertälje kommun som beställde granskningen, men den väntas hamna på omkring 750 000 kronor.

Se kommunstyrelsens ordförande Boel Godner kommentera rapporterna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telge bostäders budgetmiss

Mer i ämnet