Foto: SVT

Ny rapport visar: Många brister i Fornbackenrenoveringen

Uppdaterad
Publicerad

Dålig koll på ekonomin under arbetets gång och bristande kommunikation. Det är några av de främsta skälen till att Telge bostäders och Skanskas renovering i Fornbacken blev 242 miljoner kronor dyrare än beräknat, konstaterar revisionsbyrån KPMG i sin rapport.

I rapporten konstaterar KPMG att kartläggningen varit svår, och att man fortfarande inte har lyckats få all väsentlig information eftersom ledningen inte längre sitter kvar på sina poster.

Men flera brister har ändå konstaterats, här är ett urval av bristerna som ledde till den omfattande budgetmissen:

  • Alla kostnader fanns inte med i det första invisteringsbesluten. Bland annat kostnader för tvättsuga, saneringsarbete och rivning saknades.
  • Det saknades underlag för invisteringsbeslut.
  • Den ekonomiska uppföljningen under projektets gång var bristfällig. I månadsrapporteringen framkom det inte att projektet ständigt blev dyrare.
  • Det var dålig kommunikationen mellan Skanska och Telge bostäder. Förutsättningarna för avtalet uppfattades olika.
  • Telge bostäder förlitade sig på få nyckelpersoner, men i samband med att ledningen lämnade överfördes inte information och kunskap till de som tog över arbetet.

Samtidigt konstaterar revisionen att det inte har förekommit något medvetet fusk för egen vinning i projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telge bostäders budgetmiss

Mer i ämnet