Det har blivit många intensiva telefonsamtal mellan Staffan Norberg (V) och Boel Godner (S) på sista tiden. Foto: SVT

Majoritetssamarbetet i gungning: ”Väldigt nära att splittras”

Uppdaterad
Publicerad

De politiska diskussionerna har gått varma i kölvattnet av den stora budgetmissen i Fornbacken. I helgen var det mångåriga samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpariet nära att upplösas, menar gruppledaren Staffan Norberg (V).

Under dagarna inför dagens extrainsatta möte i Telges koncernstyrelse var majoritetssamarbetet i Södertälje nära att rasa samman, beskriver vänsterpartisten Staffan Norberg.

– De andra i koalitionen gick mycket hårt åt mig, säger han. Jag har inte fått så mycket sömn på sista tiden.

Du menar till och med att det var nära att den politiska majoriteten splittrades?

– Ja det var väldigt nära, man var beredd att bryta med Vänsterpartiet i koalitionen, säger Staffan Norberg. Jag upplevde det som ett hot – det jag blev utsatt för.

”Angelägen om enig styrelse”

Boel Godner (S) håller med om att samtalen de senaste dagarna har varit ovanligt intensiva.

– Vi har inte riktigt varit överens och jag har varit angelägen om att det blir enig koncernstyrelse. Så jag har varit angelägen om att komma överens med Staffan kan man säga.

Och hotat med att bryta samarbetet?

– Nej jag vet inte om vi kör med hot på det viset. Men det har varit många diskussioner.

Men till sist kunde man alltså enas och fattade under måndagen enhälliga beslut kring Fornbacken, bland annat om att det måste utredas vem som bär ansvaret för den stora budgetmissen. Precis som Staffan Norberg efterlyst.

Boel Godner menar att även hon och de andra i majoriteten vill utreda ansvarsfrågan och att det bara var frågan om hur man skulle gå tillväga som diskuterades.

”Konstigt att bryta samarbetet”

Det här att du uppfattade att man var beredd att bryta samarbetet – hur känns det inför framtiden?

– Det känns väldigt tråkigt, säger Staffan Norberg. Men politik fungerar så att man tar en mandatperiod i taget. Men jag tycker att det hade varit konstigt att bryta samarbetet ett år före valet i den här frågan.

Vad säger du Boel Godner – skulle det vara värt att splittra samarbetet för den här frågans skull?

– Nej det tycker jag inte. Däremot finns det många saker man helst inte ska göra om man är en del av en majoritet. Man får bestämma sig för om man är del av majoriteten eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telge bostäders budgetmiss

Mer i ämnet