”Här i är det ungefär 1 500 grader”. Följ med smältverkschefen John Moré på en rundvandring bland gnistor av smält järn i Scanias nya gjuteri. Foto: SVT/

Tusengradig värme och smält järn – häng med in i Scanias nya gjuteri

Publicerad

Den nya byggnaden med den 100 meter höga skorstenen uppe på Scaniaberget har gett Södertälje en ny stadsbild. Efter sommaren startar produktionen skarpt, men redan nu pågår testverksamhet och SVT Nyheter Södertälje fick en exklusiv tjuvtitt in i Scanias nya gjuteri.

Vid full kapacitet kommer den nya verksamheten kunna smälta tre gånger så mycket järn som det gamla gjuteriet. Framförallt är det viktiga motordelar som gjuts och delar till förbränningsmotorer, som motorblock och cylinderhuvuden.

Men behövs verkligen ett nytt gjuteri med tanke på hur mycket det pratas om elektrifiering?

– Absolut. Vi är ju en del i den strategiska satsningen på Scania och vi har ju även motorer som inte kräver just diesel utan alternativa bränslen, säger verksamhetschef Malin Skarp.

Kostnad: 150 miljoner euro

Investeringen i det nya gjuteriet ligger på 150 miljoner euro och enligt projektledaren Mikael Lindén betyder satsningen mycket för både Scania och Södertälje.

– Vi behåller vår personal och kompetens här i Södertälje där vi också har närheten till vår forskning och utveckling och andra verksamheter. Det blir ett väldigt bra logistiskt flöde och det betyder mycket för Södertälje, säger han.

Känn värmen och gnistor av glödande järn. Följ med när smältchefen John Moré  bjuder på en rundvandring i nya smältverket i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.