Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör KTH:s rektors besked om planerna för verksamheten i Södertälje. Foto: SVT

KTH kan bli kvar i Södertälje – tillsammans med fler lärosäten

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga tekniska högskolan vill tillbaka till Södertälje men i nya former. Det beskedet ger rektor Anders Söderholm, två månader efter chockbeskedet om att de lämnar Södertälje Science Park.

– Vi har ett projekt igång för att hitta andra format för en närvaro i Södertälje, säger han.

KTH ser gärna att fler lärosäten finns på plats i Södertälje och Science Park.

Scania, som är delägare i Science park, har tidigare nämnt att man har kontakt med Mälardalens universitet, MDU, (tidigare Mälardalens högskola). När SVT når dem är de positiva till att verka i Södertälje, även om inget är klart.

KTH lämnar Kista och Södertälje

– Det är viktigt att den spetskompetens vi har på lärosätet kommer till godo där den bäst behövs samt kan utvecklas i samverkan med världsledande företag. I ljuset av detta tycker vi att Södertälje är en viktig plats att finnas på, säger Jessika Hedén, gruppchef på MDU.

Kontakt med kommunen återstår

MDU medger att man haft inledande kontakt med både Science Park och Scania men att man ännu inte träffat Södertälje kommun.

– Vi ser stora möjligheter till ett samarbete. Vi är mycket glada över den goda samarbetsviljan vi upplever så här långt.

När skulle det kunna vara aktuellt med MDU i Södertälje?

– Kortare utbildningar kan erbjudas inom en relativt kort tidsperiod. Längre utbildningar och program i Södertälje kan vara aktuella inom 1-2 år men alltså inget vi i dagsläget har påbörjat planering av.

I videon ovan: Hör mer om vilka två spår KTH ser framför sig i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Mer i ämnet