Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november tas ett beslut om framtiden för KTH:s olika campus och där övervägs en flytt av KTH i Södertälje. Se i inslaget vad Scania säger. Foto: Aida Arslanovic

Scania och Astra Zeneca vill stoppa KTH-flytt från Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 november tar KTH:s styrelse beslut om högskolans framtid i Södertälje. Men kommunen, Scania och Astra Zeneca protesterar alla mot en eventuell flytt.

– Det är väldigt viktigt för oss med en akademisk partner, säger Lars-Henrik Jörnving på Scania.

Kungliga tekniska högskolans ekonomi är pressad – de uppger att inflationen har inneburit en ökad kostnad på över 150 miljoner kronor för bara lokaler.

I november tas ett beslut om framtiden för KTH:s olika campus och där övervägs en flytt av KTH i Södertälje eller i Kista.

KTH lämnar Kista och Södertälje

– Vi ser att både antalet studenter och antalet som slutför sina utbildningar i Södertälje är mycket färre än vad vi behöver ha för att motivera den verksamheten, säger Mikael Lindström, prorektor på KTH.

Vad skulle krävas för att förhindra att KTH flyttar från Södertälje?

– Som det ser ut idag så skulle man behöva göra en mycket större satsning från KTH:s sida och då är det fråga om den satsningen ändå inte är bättre att göra på KTH:s campus på Valhallavägen där det redan idag finns starka forskargrupper, säger han.

– Vi tänker göra vårt bästa för att KTH ska vilja vara kvar, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Se i inslaget när KTH för sex år sedan hyllade sin satsning i Södertälje under pampig invigning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Mer i ämnet