Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mångfald är allt”, säger Mark Smith, professor i IT produktutveckling vid KTH Kista. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

KTH kan flytta från Kista och Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

En utredning om att flytta KTH, från Kista och Södertälje, till befintliga lokaler i stan pågår. Den 22 november ska KTH:s styrelse ta beslut.

Men redan nu varnar medarbetare på KTH:s campus i Kista att mycket kan gå förlorat vid en flytt.

Att en flytt utreds beror på det pressade ekonomiska läget, bland annat av ökade lokalkostnader.

Men att flytta in till stan är inte helt enkelt.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Campus Kistas egna utredning visar att det i nuläget med den information de fått inte går att genomföra en flytt utan att utbildning och forskning blir lidande.

Mycket skulle gå förlorat

Alexandra Leyton, kommunikatör på KTH, ser en annan aspekt. Hon arbetar med breddad rekrytering på KTH Kista och har sedan 2017 jobbat med att locka unga från Järva till högre utbildning.

Kan man inte fortsätta med det arbetet inne i stan?

– Det gör man ju över hela KTH men för just den här målgruppen så betyder avståndet mycket. Vi vet att man sällan tar sig in till stan och att då ha ett utbildningsfäste här är superviktigt.

Hör Alexandra Leyton och professor Mark Smith om den eventuella flytten av KTH Kista i videon ovan.

Forskning: ”Dåligt att ta bort närhet till universitet och högskola”

Forskning inom kulturgeografi visar att avstånd har stor betydelse när människor gör val, man väljer gärna sånt som är nära.

– När man etablerar nya högskolor så ökar rekryteringen från närområdet, berättar Bo Malmberg, professor i kulturgeografi. Något man bland annat sett bevis på när Södertörns högskola etablerades.

Enligt Eva Andersson, även hon professor i kulturgeografi, finns det en viktigt symbolpolitik. Syftet med fler universitet i Sverige var, och är, att fler ska söka högre utbildning. 

– Det är negativt att dra tillbaka ett positivt utbud i närheten. Det råder det konsensus kring inom forskningen, säger Eva Andersson

Kritik även från Scania och Astra Zeneca

I Södertälje har även privata aktörer engagerat sig. De två storföretagen Scania och Astra Zeneca gör gemensam sak med kommunen och protesterar mot en eventuell flytt.

– Det är väldigt viktigt för oss med en akademisk partner i närheten av vår verksamhet, säger Lars-Henrik Jörnving, industriell utvecklingschef på Scania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet