Hör fårägaren Stefan Engström berätta om vad han tycker om Moderaternas förslag i klippet. Foto: SVT

Här besöker politikerna oroliga fårägare i Järna: ”Måste ta vargfrågan på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har utformat ett förslag om att personer som ansöker om skyddsjakt ska få ha sina personuppgifter sekretessbelagda. Det här då de hävdar att de som lämnar in ansökningar både får utstå hot och hat. SVT var med när politiker från partiet besökte Stefan Engströms gård i Järna för att höra hans synpunkter i vargfrågan.

– Jag tänker att det här måste vi ta på allvar. Hela partiet står bakom förslaget att man ska få ha sina personuppgifter sekretessbelagda om man ansöker om just skyddsjakt, säger Alexandra Anstrell (M), riksdagsledamot.

Men att förslaget faktiskt skulle ge resultat är inte något som alla håller med om.

Vargarna i Sjundareviret

– Jag tror inte att skyddsjakten hjälper så mycket om jag ska vara ärlig. Utan jag tror att det är mer ett spel för galleriet, säger Stefan Engström, fårägare.

Spela klippet för att höra mer om förslaget och fårägarnas tankar: ”Väldigt orolig för vargattack”.

Skyddsjakten i Sjundareviret

I början av oktober fattade Länsstyrelsen ett beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Detta till följd av de fem vargangrepp som inträffat på får i området under hösten. Tiden för skyddsjakt går ut den 1 november och ännu har ingen varg skjutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet