Att förbereda sig för kris har blivit allt viktigare i en orolig tid, det visar inte minst Ukraina-kriget och de konfliktlinjer som kan ses allt tydligare i vår omvärld. Därför har MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, den här veckan temat mat för att uppmärksamma hur vi kan förbereda oss inför kristider. På Morabergs studiecentrum där förbereder man sig på hur det ska gå med livsnödvändigheter såsom kosten.
– Idag förbereder jag en bulgursallad men efter att kylen är tömd kanske det blir burkmat och knäckebröd, säger kocken Magdalena Kondrtowicz om hur de tänker ikring om det blir kris en längre tid.
Kommunen inför framtiden
I kommunens förberedelser ingår även alternativa lösningar för el och vatten inom mathållningen.
– Vi håller på att installerar elreservlösningar och att sätta in kopplingar så att man kan ta in vatten via tankbilar, säger Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun.
Hör mer i videon om vad eleverna, kocken och kostchefen i kommunen tänker om att de nu måste träna på och förbereda sig inför kristtider.