Se videon med vargen i Nykvarn och hör Länsstyrelsen. Foto: Sarah Högberg/privat

Här går vargen runt mitt i bostadsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdagen gjorde en av vargarna i Sjundareviret sig påmind på nytt. Denna gång med en promenad genom bostadsområdet i Nykvarns centrum.

”Jag gick ut på balkongen när jag såg vargen och då stannade den och kollade på mig”, skriver Sarah Högberg, som fångade vargen på video, till SVT.

Senast i slutet av augusti dödades sammanlagt 18 får på två gårdar i Nykvarn. Att vargar finns i området är sedan tidigare känt och enligt Länsstyrelsen är det minst sju årsvalpar och två vuxna vargar i det så kallade Sjundareviret nu.

”Vi kollade på varandra i kanske 20 sekunder innan den travade vidare. Jag hoppades bara på att ingen som var ute med sin hund eller liknande skulle möta den”, skriver Sarah Högberg om vargmötet.

Vargarna i Sjundareviret

Länsstyrelsen har varit på plats

Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, kan konstatera att det är varg det handlar om i videon.

– Vi har en hund som är tränad på att markera och spåra rovdjur. Vi har varit ute i morse och hunden har markerat för rovdjur, säger han.

Att vargen rör sig i centrum är varken ovanligt eller chockerande, menar Mikael Fransson. Hör varför vargarna tar sig in i bostadsområdena i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet