I videon hör du Länsstyrelsen svara på varför man inte initierat skyddsjakt efter varattackerna: ”Andra lösningar”. Foto: SVT

Trots vargattackerna – ingen skyddsjakt i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två veckor sedan dödades 18 får av varg i Nykvarn. Sedan dess har det varit lugnt i området och inga ansökningar om skyddsjakt har inkommit till Länsstyrelsen.

– Risken för nya attacker är som störst upp till fyra till sex veckor efter ett angrepp. Kan man förhindra det så har man vunnit mycket, säger Mikael Fransson, vilthandläggare Länsstyrelsen.

Efter attackerna vid två gårdar, som båda ligger i Sjundareviret i Nykvarn, skickades två olika prover för analys. Det ena var spillning med fårpäls i och det andra var hår. Förhoppningen var att kunna säkerställa vilken eller vilka vargar som genomfört attacken och om de hör hemma i Sjundareviret.

– Tyvärr kunde de här två proverna inte ge några säkra svar på det, berättar Mikael Fransson.

I klippet berättar Mikael Fransson om varför skyddsjakt inte är aktuellt i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet