Foto: Polisen.

Här stjäls exklusiva dunjackor för 71.000 kronor

Publicerad

Två bröder i 30-årsåldern misstänks för ett inbrott i en klädkedjas kontor i Södertälje, tillsammans med ytterligare gärningsmän. Allt fångas på övervakningskamera. Av en slump åker polisen hem till bröderna samma natt – och hittar stöldgodset. Nu inleds rättegången mot bröderna.

Väktare får larmet klockan 03:05.

Inbrottet på klädkedjans kontor sker den 16 oktober i fjol. Minst tre gärningsmän, varav två är de 30-åriga bröderna, tar sig in i klädkedjans kontor och får ut omkring 10-12 exklusiva dunjackor av märkena Canada Goose och Parajumpers, till ett värde av 71.000 kronor.

Tjugofem minuter senare åker de iväg med en bil, som tidigare noterats ha smitit från en bensinnota.

Får oväntat besök

Bröderna, som även är misstänkta för stöld på äventyrsbadet Sydpoolen, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri, åker hem efter inbrottet. Samma morgon bestämmer sig polisen för att göra en husrannsakan hos bröderna, på grund av andra brottsmisstankar – och hittar jackorna av en slump.

Så här står det i polisens anteckning:

”I samband med husrannsakan i annat ärende så påträffades ett antal jackor hos de misstänkta. Jackorna togs i beslag av patrullen. De hade då inte vetskap om den stöld som inträffat under natten mot idag. Väl inne på stationen så kunde man koppla ihop de bägge ärendena.”

Några av de jackor som gärningsmännen misstänks ha stulit. Foto: Polisen/Montage SVT.

Inbrottet planerat av andra

I följande förhör med polis berättar en av bröderna att en ”jugoslav” han träffat inne i Stockholm låg bakom planeringen av inbrottet.

Bröderna ska ha fått anvisningar om hur inbrottet skulle genomföras – allt för att ha råd med ”heroin, kokain, och kanske röka” som en av bröderna säger i förhör med polisen. Ingen av bröderna vill namnge de andra inblandade.

Planen var att stöldgodset skulle levereras till en person på Medborgarplatsen nästa dag, men istället fick bröderna och stöldgodset åka till polisstationen.

Bröderna har erkänt stölden och nu pågår rättegången i Södertälje tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.