Foto: SVT

Högriskmatch redan i premiären

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det premiär i Superettan för både Syrianska och Assyriska. Medan Syrianska spelar i Skåne mot Ängelholm tar Assyriska emot nykomlingen Dalkurd på Södertälje fotbollsarena.

Och den ses som en högriskmatch.

Assyriska-Dalkurd på söndag förväntas dra storpublik. Bortalaget från Borlänge beräknas ha minst fem bussar fulla med supportrar, och risken finns att vissa fans ser matchen med politiska undertoner.

I februari hotade en person som sade sig vara Dalkurdsupporter att komma beväpnad nästa gång laget möter Syrianska. Och Assyriska i sin tur klassar matchen som en av fyra högriskmatcher som de arrangerar den här säsongen.

Kan bli rekord

Anledningen ska vara just den geografiska närheten och de eventuella motsättningar i Mellanöstern som personer med assyrisk/syriansk bakgrund kan ha med personer med kurdiska rötter. Men också på grund av att matchen är en publikmagnet.

– Det kan bli en rekordsiffra på den här arenan. Folk är lediga och det är premiär, säger säkerhetsansvarige Raad Jirjis som inte är orolig över att det ska urarta på läktaren.

– Det kommer att gå jättebra. Inga konstigheter.

”Känslomatch”

Nye tränaren för säsongen, Tor-Arne Fredheim, har kallat premiären för en känslomatch.

– Det ligger nära till hands, assyrier och kurder. De är ju från samma område i princip. Det är en känslig match för alla supportrar, men också för spelarna såklart.

– Jag hoppas att det blir en härlig fajt, lugnt på läktarna och att de hejar på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.