Uppskattningsvis finns det cirka 30 000 gråsälar i Östersjön och totalt får 600 gråsälar skjutas i hela landet. Foto: TT arkivbild

Skyddsjakt på säl startar i dag – 80 gråsälar får skjutas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar årets skyddsjakt på gråsäl. Naturvårdsverket har beslutat att 80 gråsälar får skjutas i Stockholms län och det är dubbelt så många som förra året.

Under 80-talet var sälen nästan utrotningshotad. Men i takt med en friskare Östersjö så är sälen tillbaka och fortsätter att öka i antal. I år får 80 gråsälar skjutas under skyddsjakten i Stockholms län.

Skyddsjakten på gråsäl pågår året ut. Jakten är för att skydda fisket och får enbart ske inom 200 meter från den plats där fiske bedrivs, där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från fiskenät.

Uppskattningsvis finns det cirka 30 000 gråsälar i Östersjön och totalt får 600 gråsälar skjutas i hela landet.

DET HÄR GÄLLER FÖR SÄLJAKT:

För jakt på säl i dagsläget är det endast skyddsjakt som är tillåten, har man behov att förhindra allvarlig skada få fiske så kan man använda sig av detta skyddsjaktsbeslut.

Jakten ska bedrivas inom  200 meter från den plats man fiskar på eller där sälarna orsakat skador på redskapen eller där fångst tagit från redskapen.

Det finns även möjlighet att ansöka på eget initiativ om skyddjakt på säl om man inte är nöjd med Naturvårdsverkets beslut.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.