Så gör du för att förhindra inbrott hos grannen

Publicerad

Antalet bostadsinbrott minskade i Stockholms län under coronapandemin, och nu visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet att trenden fortsatt pekat neråt under årets första sex månader.

Trots semestertider då fler hus står tomma syns ingen ökning av inbrott efter pandemin i Södertälje. Ann-Kristin Gunnarsson är kommunpolis i Södertälje och tror att en bidragande faktor är att fler jobbar hemma i större utsträckning än innan.

– Från min horisont ser det ut som att vi ligger på samma låga nivå som förra året. Trenden pekar på att det kommer hålla i sig, men sen kan det komma toppar ändå.

Grannsamverkan kan hjälpa

Polisen i Södertälje jobbar mycket med grannsamverkan för att förebygga bostadsinbrott. Ulf Oscarsson är huvudkontaktombud för grannsamverkan i sitt bostadsområdet i Södertälje. Enligt honom är det allra bästa sättet att skydda sig mot inbrott att ha goda grannar.

– Det är viktigt att man lär känna varandra. Vi startade grannsamverkan för drygt ett och ett halv år sedan och sedan dess har engagemanget i området vuxit sig och nästan alla boende i har anslutit sig.

Bostadsinbrott i Stockholms län

Antal bostadsinbrott i Stockholms län under perioden januari-juni:

2019: 2319

2020: 2459

2021: 1660

2022: 1570

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.