Bostadsinbrotten har minskat de senaste veckorna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bostadsinbrotten halverade i Stockholm efter coronaviruset

Publicerad

Anmälningarna om inbrott har minskat sedan coronapandemin har drabbat Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Stockholm har anmälningarna mer än halverats.

Förra veckan anmäldes 68 bostadsinbrott i Storstockholm, mot de 150 som har anmälts i genomsnitt sedan årsskiftet. På riksnivå var siffrorna 254 mot genomsnittliga 370 per vecka.

Anledningen antas vara att folk är hemma mer och att det då blir svårare att genomföra bostadsinbrott, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, till radion.

– Det kan också vara så att internationella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistiken, säger han.

Bedrägerier ökar

Däremot har anmälningarna om bedrägerier och bedrägeriförsök ökat den senaste veckan. Bedragare utnyttjar coronapandemin för att lura framförallt äldre.

Polisen ger rådet att inte lämna bankkort eller koder till okända, eller låta någon annan logga in på ens internetbank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.