De senaste somrarna har det bland annat rapporterats om den stora spridningen av granbarkborre och ekstyltmal i Sverige. Nu under hösten har även den lilla fjärilslarven som skadar hästkastanjer fått spridning.
Mattias Nilsson, parkarbetare och arborist i Nykvarn, gör en koppling mellan klimatförändringar och angreppen mot träden.
– Det här är sjukdomar som har funnits innan, men det blir värre av kortare vintrar och varmare somrar. Insekterna överlever vintrarna och värmen kan ge fler generationer av dem.
Han ser risk för en snar förändring bland träden i Sverige.
– Jag tror att det finns risk för att våra parker kommer se annorlunda inom 50 år.
KASTANJEMALENS UTBREDNING I SVERIGE
Kastanjemalen, den lilla fjärilslarven som angriper på bladen på hästkastanjer, har fått snabb spridning i Europa de senaste åren. 1984 ska den ha upptäckts i Makedonien och därefter nått Danmark år 2002 – där den nu finns överallt. I Sverige fick malen stor spridning i Götaland år 2009 och har sedan dess brett ut sig norrut i landet.
Det är under hösten som angreppen är som intensivast och nu har fjärilslarven bland annat fått fäste i Nykvarn.
För den som har hästkastanj i sin trädgård rekomenderar Nykvarns kommun att man räfsar ihop löven och sedan bränner eller komposterar dem eftersom malen övervintrar i löven.
Källa: Artdatabanken och Nykvarns kommun