Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se mer om granbarkborrarens angrepp i skogarna på Mörkö och vilka kostnader det innebär för skogsägarna. Foto: SVT

Efter granbarkborrens angrepp – allt fler anmäler för att avverka skogarna

Publicerad
På flera håll i landet har skogarna drabbats hårt av angrepp från insekten granbarkborre, som tar död på granar. Under 2019 har Skogsstyrelsen fått en kraftig ökning av skogsägare som anmäler att de vill avverka större skogspartier på grund av insekten. Ett av de drabbade områdena är Mörkö utanför Södertälje.

Inför sommaren var det många som flaggade för stora problem med insekten granbarkborre, som i stora svärmar tar sig in i barken på granar och tar död på stora skogspartier. Beräkningar från Skogsstyrelsen visar bland annat att granbarkborre-utbrottet förstörde mer gran än bränderna som härjade i skogarna under 2018.

Stormfällda eller stressade granar har varit särskilt utsatta, och den varma och torra sommaren bidrog till att granbarkborrarna ökade.

Kraftig ökning av anmälningar om avverkning

För att bli av med granbarkborrarna och de döda träden måste skogarna avverkas. För att avverka större skogsområden på över 0.5 hektar behöver skogsägarna anmäla det till Skogsstyrelsen. Under 2019 har antalet anmälningar om avverkning på grund av insekten ökat kraftigt. I hela Sverige har det gått från cirka 2 800 anmälningar 2018 till 4 400 i år.

I Stockholm och Gotlands distrikt har anmälningarna till Skogstyrelsen för att avverka större skogspartier på grund av insekten mer än tredubblats jämfört med förra året. Från 23 anmälningar till 90 i år. I Södertälje har det ökat från att inte varit några anmälningar alls till 16 stycken år 2019.

En förklaring till ökningen kan enligt Skogstyrelsen vara att många skogsägare inte märker problemen förrän året efter det faktiska angreppen.

Hård kamp mot granbarkborre på Mörkö

Ett av områdena som har drabbats hårt är skogarna på Mörkö.

– Vi har avverkat stora ytor för att få bort alla granbarkborrar, ändå fortsätter de sprida sig som en löpeld, säger Christian Landberg, skogsförvaltare.

Se mer om granbarkborrens angrepp i skogarna på Mörkö och vilka kostnader det innebär för skogsägarna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer