Tantrainspiratören Anna Torsdotter har märkt av det ökade intresset för tantra. Foto: SVT

Efterfrågan på tantrakurser ökar

Publicerad

Intresset för tantra har ökat, inte minst bland kändisar och på sociala medier. Under det senaste året har dessutom googlesökningen ”tantrakurs” i Sverige ökat kraftigt. Något som tantrainspiratören Anna Torsdotter har märkt av.

Anna Torsdotter har sysslat med tantra i tio år. Och för henne innebär tantra ett förhållningssätt till livet innefattande närvaro, medvetenhet, acceptans och kommunikation.

Föreställningen att tantra bara handlar om sex menar hon är fel, utan det är endast en del av det. Grundbulten menar hon är att vara närvarande i sig själv och sin kropp, för att komma bort från tanken på prestation. Något som då kan användas i en relation eller ett möte med en partner.

– Ju mer närvarande du är i kroppen desto mer kan du släppa jobbiga känslor som oro, prestation eller tankar om hur den andra ska uppfatta dig. Vi är väldigt bra på att tänka att den andra automatiskt ska veta hur vi vill ha det.

Har fått fler förfrågningar – hemma

Förra året började Anna att hålla tantrakurser hemma hos deltagare. Detta då hon upptäckte att många inte vågade komma till bokade lokaler eller tillställningar. Hon har märkt en tydlig ökning av förfrågningar, som hon tror kan bero på att många upplever att vi lever i en värld med mycket stress och prestationskrav.

– Vi söker hela tiden mycket stimuli utanför oss själva. Och så kommer vi fram till en punkt där vi känner att livet inte bara är det här. Att vi känner att det saknas något men inte vet vad, och då kan det vara lämpligt att vi söker oss tillbaka till sig själv, säger Anna.

Finns det ingen risk att tantra blir ytterligare ett område där man ska prestera?

– Det är faran med alla nya saker. Så länge man är uppe i huvudet och tänker att man ska göra det på ett bättre sätt nästa gång så är det för det första inte tantriskt. Dessutom är det mycket svårare att uppnå det som är meningen, för det handlar mycket om att släppa på kontrollen och föreställningen om hur det ska vara. Och så länge du inte gör det så är du kvar i det gamla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer