”Det känns som man jobbar lite i motvind när man jobbar för saker och sen blir det förstört på bara några månader”, säger JSK:s Lennart Karlsson. Kiosken på idrottsplatsen i Järna har haft inbrott åtta gånger bara i år. Foto: SVT

Järna samlades till möte om stöket

Uppdaterad
Publicerad

I Järna har man haft stora problem med inbrott och skadegörelse under sommaren. Igår samlades man för ett stormöte för att diskutera hur man gemensamt ska kunna lösa problemen.

Flera skolbyggnader har fått fönster sönderslagna vid upprepade tillfällen och fritidsgården i Järna har fått inbrott två gånger. Vid båda tillfällena stals fritidsgårdens skåpbil, för att senare hittas en bit därifrån.

Vid det senaste inbrottet fick tjuvarna med sig bland annat av tv-spelskonsoler, en dator och flera tv-spel.

Kiosk måste rivas

Men det är Järna SK som blivit värst drabbat. Både kanslibyggnaden, omklädningsrummen och ishockeyhallen har råkat ut för inbrott och krossade rutor.

En kiosk på området har drabbats av inbrott åtta gånger bara i år, varav det senaste också resulterade i en brand som tvingade Järna SK att helt stänga kiosken.

Nu ska den rivas.

Kämpar i motvind

– Det har varit turbulent. Det känns som man jobbar lite i motvind hela tiden när man jobbar för saker och sen blir det förstört på bara några månader. Hela verksamheten är ju ideell och sånt här gör det inte lättare att hitta ideella krafter, säger Lennart Karlsson, ordförande i Järna SK Fotboll.

På hela idrottsplatsens område är det bara en byggnad som klarat sig helt utan angrepp, nämligen domarnas lokal.

Kastade brinnande planka

Den allvarligaste incidenten inträffade i idrottshallen. Där kastade en person in en brinnande planka genom ett fönster medan människor fortfarande befann sig i byggnaden.

– Det kunde slutat betydligt värre än det gjorde om det inte vore för att en av våra målvakter, med handskarna på, plockade upp plankan och slängde ut den genom fönstret, säger Lennart Karlsson.

Kallade till möte

Mikaela Hurme, ledare på fritidsgården, upplevde att problemen eskalerade och blev värre i år än tidigare år.

Till slut tyckte hon att något borde göras och kallade in allmänheten, polisen och kommunen till ett möte för att diskutera problemen.

Igår kväll var det dags. I drygt fyra timmar diskuterades olika åtgärder i lokalerna på Järna fritidsgård.

”Var inte rädda att säga hej”

– Jag tycker mötet var alldeles fantastiskt. Det var en stor samling människor som kom hit av skilda slag och skilda åldrar. Många hade fina idéer på hur man kan samverka, säger Mikaela Hurme.

Vad kom ni fram till, konkret?

– Vi kom fram till att folk kan vara behjälpliga genom att ta extra promenader, prata med ungdomarna, inte vara rädda att stanna och säga hej. Om man har ett specialintresse man är bra på kan man komma hit och göra det tillsammans med ungdomarna.

Förslagen på åtgärder var av mjuk karaktär. Det handlade om att skapa kontaktytor mellan vuxna och ungdomar. Men det är inte alla Järnabor som tycker att de mjuka åtgärderna är tillräckliga.

Vill se ökad bevakning

– Jag skulle vilja ha utökat bevakning under en period här på idrottsplatsen. Vakter som går runt här på området för att avskräcka. Även någon form av övervakning via kameror, men kameror är svårt att få till, säger Lennart Karlsson.

Mikaela Hurme har förståelse för att folk vill se akuta lösningar.

– Ja, självklart har jag det. Alla vill se om sitt eget hus, sin egen by, sitt eget samhälle. Man ska ta oron på allvar. Men syftet med mötet var att se över samarbetsformerna som vi kan ha i övermorgon och inte så mycket vad vi borde ha gjort i förrgår, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.