Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsjuristen Gabriel Keryakos om vad som skulle krävas för att stoppa tvångsförflyttningar. Foto: SVT: Samy Dahlman

Juristen reder ut: Då får en kommun tvångsförflytta en boende

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Södertälje har under somaren rapporterat om 32-årige Eric Lloyd som har rätt till boende enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, men som tvingades flytta till ett boende i Stockholm efter att han bott nästan hela sitt liv i Södertälje.

– Vi jurister får fler frågor om tvångsförflyttningar jämfört med tidigare, säger Gabriel Keryakos, chefsjurist på Team juridik.

Eric Lloyd är långt ifrån ensam om att tvångsförflyttas av en kommun. Organisationen Funktionsrätt Stockholm larmade efter SVT:s rapportering om att fler är drabbade och många andra tips kom in till redaktionen.

Team Juridik är särskilt inriktade på att företräda personer i frågor som rör LSS och de vittnar om att förflyttningar mot boendes vilja sker allt oftare.

I klippet förklarar chefsjurist Gabriel Keryakos hur lagstiftningen kring tvångsförflyttningar tolkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsflytt från boende

Mer i ämnet