Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter inslaget om Eric Lloyd kräver Funktionsrätt Stockholm stopp på tvångsförflyttningar: ”Väldigt allvarligt”. Foto: SVT

Eric Lloyd tvingades lämna sitt hem efter 27 år – organisationen: ”Fler är drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tagit del av SVT:s granskning av fallet med 32-årige Eric Lloyd som tvingades lämna sitt hem i Järna efter 27 år, valde organisationen Funktionsrätt Stockholm att undersöka om fler var drabbade. De fann att så var fallet.

– Det är väldigt allvarligt att människor tvingas flytta som om de vore boskap , säger organisationens ordförande Anna Quarnström. Hör mer i videon.

Funktionsrätt Stockholm kräver nu att Stockholms stad omgående upphör med alla tvångsflyttningar av boende med funktionsnedsättningar.

Rasums Jonlund (L) är ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd, där Eric Lloyd är skriven. Han har inte velat ställa upp på en intervju men har svarat på våra frågor via mail.

Är förflyttningar mot boendes vilja ett problem?

”Fokus för beslutet är att den enskilde får sina behov tillgodosedda, inte vilken kommun det sker i. Grundprincipen är att beslut ska verkställas i den kommun som de är fattade i. Sedan ska den enskildes önskemål också vägas in i beslutet.”

Finns det intresse från er sida av att stoppa tvångsförflyttningar eller genomföra den översyn Funktionsrätt Stockholm efterfrågar?

”Jag upplever inte att detta är ett utbrett problem även om det givetvis för den enskilde får stora konsekvenser.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsflytt från boende

Mer i ämnet