Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Lloyd tvingas lämna sitt hem i Järna efter stadens oväntade beslut Foto: Maja Flygt/SVT

Eric, 32, tvingas lämna sitt hem i Järna – efter stadens oväntade beslut

Uppdaterad
Publicerad

I snart 27 år har 32-årige Eric Lloyd bott i Järna. Här har han byggt upp både liv och bekantskapskrets. Men nu måste han flytta till Stockholm, enligt ett beslut från Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

– Första tiden tror jag han tycker det är jättekul, nya fönster och nya kranar att skruva på. Sen vill han åka hem, säger Erics mamma Ulla Lloyd.

Eric Lloyd föddes med den mycket ovanliga sjukdomen Lowes syndrom, som uppskattningsvis drabbar två personer per miljon invånare, enligt Socialstyrelsen. Sjukdomen i kombination med andra diagnoser gör att Eric är i ständigt behov av hjälp med det mesta. Han har nedsatt syn, inget tal, epilepsi och svår njursvikt.

Hösten 2020 fick Erics mamma, tillika gode man, ett omvälvande samtal från Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

– Personen som ringde sa att hon satt med ett besparingskrav i knät och Eric måste flytta, jag fick en chock, säger Ulla Lloyd.

I klippet träffar SVT Eric Lloyd i hemmet i Järna och mamma Ulla Lloyd berättar om chockbeskedet.

Vill inte bemöta kritiken

Ansvariga vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning har vid flera tillfällen avböjt att kommentera beslutet att flytta Eric. Mamma Ulla har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm som valt att avslå överklagandet.

SVT har även varit i kontakt med Liberalerna i Stockholms stad som svarar skriftligt att det i budgeten inte finns några sparkrav på boendeplaceringar. Däremot finns ett uppdrag om att möjliggöra för fler personer, som är placerade utanför kommunen, att flytta till bostad i Stockholm. Det ska dock ske ”i enlighet med den enskildes önskemål”.

Omkring 310 personer är i dag placerade på ”individuella avtal”, det vill säga utanför stadens egna boenden.

Hör gärna av dig till SVT om du har tips på nyheter kring LSS-boende i Stockholms län: Stockholm@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsflytt från boende

Mer i ämnet
Mer Södertälje
Mer Nyheter