För åtta år sedan startade Marcus i Järna en diskussionstråd på ett nätforum där han angav att han skulle ta sitt liv. Foto: TT

Kan bli förbjudet att uppmana till självmord

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen utreder möjligheten att kriminalisera uppmaningar till självmord. Bakgrunden är bland annat det uppmärksammade självmordet på Flashback för åtta år sedan.

Det var hösten 2010 som Jorindas, då 21-åriga lillebror Marcus, startade en diskussionstråd på ett nätforum där han angav att han skulle ta sitt liv. Tråden fick flera hundra besökare och några av dem som följde hans livesändning uppmanade eller hetsade honom till att genomföra självmordet.

Det är bland annat den händelsen som ligger till grund för att regeringen nu utreder möjligheten att lagstifta mot uppmaningar till självmord.

”Man är väldigt känslig för intryck utifrån”

Utredaren Charlotte Eklund Rimsten arbetar just nu brett för att få en bättre bild av den suicidala processen. Det hon har kommit fram till hittills är att den ser annorlunda ut än vad många tror. 

– De flesta tror att det är ett välgrundat beslut att ta sitt liv, men tvärtom präglas beslutet ofta av ambivalens och impulisivitet. Så då är man väldigt känslig för intryck utifrån, säger hon.

Svåra gränsdragningar

Den insikten skulle alltså tala för en lagstiftning mot att uppmana till självmord. Men det finns också problem med en sådan lag.

– Ja samtidigt är det en väldigt svår fråga eftersom man kommer in på gränsdragningar när det gäller tryck- och yttrandefrihet, säger Charlotte Eklund Rimsten.

Utredningen ska vara klar i juni nästa år.

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.