Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD stänger dörren för samarbete med SD Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Troligen inget maktskifte – KD stänger dörren för högersidan

Publicerad

Kristdemokraterna ger nu tydliga besked om ett eventuellt styre tillsammans med Moderaterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet.

– Att styra med någon form av stöd från Sverigedemokraterna är inte aktuellt, säger David Winerdal (KD).

Kristdemokraterna som styrt Södertälje kommun tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet under den senaste mandatperioden, vill fortsätta i den konstellationen även efter valet.

– Nu inväntar vi de sista siffrorna på onsdag och ser om ett mandat rullar över från Liberalerna till Socialdemokraterna, då skulle vi få en majoritet, säger David Winerdal, gruppledare för Kristdemokraterna i Södertälje till SVT.

Hör mer i videon hur KD vill att nuvarande styre kan fungera i minoritet då man behöver hjälp av antingen Liberalerna eller Vänsterpartiet.

KD: SD kommer inte vara passiva

Under valnatten ville David Winerdal inte riktigt stänga dörren för förhandling med Moderaterna och Liberalerna, men har nu landat i ett beslut om att ett sådant minoritetsstyre som är beroende av Sverigedemokraterna inte är möjligt.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte vill styra med stöd av Sverigedemokraterna. Jag har svårt att se att de bara skulle låta oss styra och passivt bara släppa fram oss. Att de inte skulle vilja ställa några motkrav är orealistiskt, säger David Winerdal.

Foto: SVT
Bilden visar de senaste uppdaterade siffrorna då 98 procent av rösterna räknats under valnatten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet