Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i videon om hur systrarna Khrystyna och Daryna har haft det i Sverige sedan de lämnade Ukraina. Foto: Linda Asmar/SVT

Khrystyna stannar i Sverige – hennes familj åker hem: ”Vill inte att de åker”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett halvår sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Khrystyna Hevchuk, hennes två yngre systrar och hennes mamma flydde till Sverige och Nykvarn. Nu ska de skiljas åt igen.

21-åriga Khrystyna Hevchuk har tidigare jobbat som barnflicka åt en svensk familj och kunde därför lite svenska innan hon flydde med delar av sin familj till Sverige.

Nu berättar hon om hur halvåret i skuggan av kriget har varit, och om varför hennes systrar och mamma har valt att åka tillbaka till Ukraina till hösten.

Nykvarn

Flera familjer återvänder

Khrystyna berättar att hon känner till flera familjer som valt att återvända och att de största orsakerna är språkbarriären och svårigheten att få jobb. Själv har hon fått jobb som studievägledare för ukrainska elever på Nykvarns skolor, och har därför valt att stanna.

– Jag kan hjälpa mer här än vad jag kan i Ukraina, jag kan hjälpa ukrainare med översättningen, säger hon.

Hör i klippet om vad Khrystynas lillasyster tänker om att återvända till ett krigsdrabbat Ukraina – och varför hon själv har valt att stanna kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nykvarn

Mer i ämnet