HD landar i att mannen genom att han kände till planerna och sedan närvarade under rånet har ”främjat gärningen”. Han döms för medhjälp till rån. Foto: Ur polisens förundersökning

Misshandlades till döds efter krogbesök – HD slår fast två mäns skuld

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2022 rånades och misshandlades en man i 30-årsåldern så brutalt att han senare avled till följd av skadorna. Nu har fallet tagits upp av Högsta domstolen som slår fast att kännedom om och närvaro vid ett brott kan räknas som ”medhjälp”.

En man i 30-årsåldern rånades på mobiltelefon, skor och tusen kronor. Han ska sedan ha dumpats medvetslös utomhus på marken, och avled senare av sina skador. Detta efter att han bjudit gärningsmännen på öl på en pub i centrala Södertälje.

Från början var det tre män som misstänktes för inblandning, en av dem dömdes i tingsrätten och två i hovrätten. Mannen som dömdes i hovrätten överklagade till Högsta domstolen.

Medveten närvaro kan vara medhjälp

HD tog sig an fallet eftersom man ville utreda om man genom att känna till planer på samt närvara under rånet kan göra sig skyldig till medhjälp till rån. Och landar i att i det här fallet har mannens förförståelse och närvaro stärkt den huvudsakliga gärningsmannen i sitt uppsåt att genomföra rånet.

HD anser därför att han gjort sig skyldig till medhjälp till rån. Straffet sänks något, från hovrättens ett år och tre månader – till ett års fängelse.

Den som pekats ut som drivande i rånet och misshandeln ska avtjäna två års fängelse för rån och vållande till annans död. Den tredje mannen som åtalades inledningsvis går fri. De båda dömda männen nekar till brott.

Se bilder från förundersökningen och se hur det ska ha gått till i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går SVT:s reporter igenom vad som ska ha hänt. Foto: Ur polisens förundersökning

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att en tredje man dömdes för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.